Skip to main content

Organisatie

 

Ambiq (Polikliniek Deventer)

Zorginstelling / Afdeling Behandelen

 

Scenario

 

  • Omschrijving patient/client

Man, 18 jaar. Diagnose: LVB, autisme. Problemen in de ouder- kind relatie, hechtingsproblematiek. Psychische problematiek: depressie, last van suicidale gedachten.  

  • Welk doel is gesteld voor het gebruik van VRelax?

Hoofddoel is Window of tolarance vergroten (zijn raampje vergroten), waardoor er meer verdraagzaamheid ontstaat. Subdoel is meer ontspanning. Ontspanning in zijn lijf verkennen, herkennen en erkennen.  

  • Waarom is VRelax gekozen als medisch hulpmiddel?

Deze jongeman is visueel ingesteld en is veel bezig met gamen en alles wat te maken heeft met computers/ scherm. De VRelax bril is een mooie aanvulling die zijn aandacht trekt, hierdoor meer intrinsiek gemotiveerd voor deze tool en dus behandeling.

 

De inzet van VRelax

 

  • Hoe is VRelax ingezet in de organisatie?

Binnen Ambiq zijn een aantal therapeuten en psychologen gekoppeld aan Vrelax en deze personen gaan hier zelfstandig mee aan de slag. Gebruik van de Vr bril is alleen onder supervisie van een behandelaar en wordt niet aan clienten meegegeven. Wanneer andere medewerkers (ambulant begeleiding/ intramuraal) gebruik willen maken van deze bril, dan doen wij een overdracht van alle instructies voor optimaal gebruiksgemak. Aantal brillen zijn verdeeld onder verschillende poli’s. Tijdstip/ frequentie en lengte is persoons afhankelijk.

  • Wat was het resultaat?

Gebruiker kon zichtbaar snel afschakelen als gaat om spanning. Het effect is dat ik mijn behandeling goed/ snel en effectief kan voortzetten. Omdat ik mijn clienten maar 45 min per week ontvang, is het gebruik op lange termijn lastig in te schatten. Wel wordt gezien dat herhaling goed is (mits het ze nog aantrekt en de filmpjes leuk blijven vinden).  Het inzetten van VRelax wordt als interventie benoemd binnen het behandelplan.

  • Wat zijn de vervolgstappen voor de organisatie op basis van de bovenstaande bevindingen?

Vervolgstap is dat we meer contact hebben met VRelax als organisatie om bevindingen te delen/ kennis uit te wisselen met elkaar om geïnspireerd te blijven vanuit beide kanten. Inzet Vrelax breder willen trekken naar ook ambulant hulpverleners. Tevens ook inzetten voor medewerkers wanneer zij zelf willen afschakelen tijdens het werk bij oplopende spanning.